Veteraan !

vlieginstructeur

Precies vandaag, maar dan gisteren, overleed in Ierland onze oudste luchtvaartveteraan. Een jaar of vier geleden was ik erbij om hem voor een huldiging naar Holland te halen. En dit schreef ik er over…

Als Michiel Klinkspoor belt, is er altijd iets bijzonder. Dus zelfs om half acht op zaterdagmorgen neem je dan onmiddellijk op. Michiel: “Ik ga een veteraan uit Cork Halen. Een Nederlander, Jan Linzel woont daar.

Hij krijgt een soort VIP-treatment van Defensie. Die vent heeft met zijn Hawker Tempest complete Duitse schepen uit het water geblazen. Hij is nu honderd! Ik las erover en dacht : zo’n man stuur je niet met Easyjet. Ik heb mijn vriend Peter Thys gebeld, en bij Flying Group op Antwerpen een Citation Mustang gehuurd. Ik ga hem halen. Ga je mee? ” Even een stropdasje zoeken, dan stap ik in de auto”, antwoord ik. Want ik hou van ‘ad hoc’. Drie uur later hangen we al boven de Belgische kust. Op Cork staat een snerpend koude wind, maar we worden opgewacht door een licht gekleed, opmerkelijk kwiek duo: het echtpaar Linzen. Breed lachend, en met een plagerige blik in de ogen: “We zijn dit weer wel gewend hier in Ierland. Jullie niet dan in Nederland?” Oei8 Ondanks de extreem hoge leeftijd zijn dit geen suffe bejaarden die we gaan vervoeren.

We stappen in voor de terugreis, maar niet nadat er uitgebreid foto’s gemaakt zijn voor de grootste krant van heel Cork. Deze bijzondere stadsgenoot, die met een business jet naar zijn geboorteland gehaald wordt, om daar geeerd te worden, dat is nieuws!

De organisatie is strak gepland, en Linzel wordt als vlieger in de cockpit gezet, dus ik heb achterin alleen maar gelegenheid om met Linzels charmante wederhelft te kouten over Duitse TV-programma’s waar we beiden naar kijken. Van een interview met de oorlogsheld komt niks. Maar na aankomst op Rotterdam krijg ik toch de kans twee vragen te stellen , want de taxi staat al te ronken.

Dit artikel werd geschreven door Goof Bakker een reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Toch leuk om je naam te zien staan .

Peter Thys